Chai čaj
Zasáhl vás už podzimní splín? Nebo dohonila deprese z brzké tmy? Co vás ale určitě dostane ze splínu a zároveň zahřeje, je Chai čaj, což je tradiční indický nápoj z černého čaje, mléka a koření. <
Má netradiční chuť a bylo klinicky prokázáno, že vůně skořice snižuje podrážděnost, zatímco Chai stabilizuje hladinu cukru v krvi, a navodí klidnější a uvolněnější stav těla a mysli a skvěle zahřeje. Obzvlášť v těchto chladných, lezavých dnech, kdy chlad zaleze i pod zastrčenou spodní košilku :D Ano, nosím košilky, kvůli zádům a ledvinám, lekce z mládí byla řádná. A až si budete chtít připravit Chai, tak řada obchodů ho nabízí již připravený v sáčcích, avšak domácí přípravu nic nepřekoná.
Chai čaj je vhodný pro všechny milovníky čajů, i pro ty nejmenší – obsah kofeinu je totiž zanedbatelný. Pokud jej budete pít neslazený, nabízí se jako vhodná varianta pro pitný režim i při dietě. Tak co, jdete do toho se mnou?
Co budeme pro přípravu potřebovat?
Základem Chai čaje je černý čaj. A rozhodně platí, že mnohem lepší je sypaný než porcovaný v sáčcích. Druhou nezbytnou přísadou je mléko. Nejlepší je polotučné, ale ani plnotučným nic nezkazíme. A typickou chuť tohoto orientálního nápoje dokresluje směs koření, z níž hraje prim kardamon.
Přísady:
- 5 tobolek kardamonu
- 7 lžiček černého čaje
- 5 ks hřebíčku
- 1 ks celé skořice
- 1 ks vanilkového lusku
- 1 lžička zázvoru (lepší je čerstvý, najemno nakrájený)
- 1 lžička anýzu
- 1 litr vody
- 3/4 litru mléka
- cukr či med na oslazení
Příprava:
Vlastní příprava je velice jednoduchá. Do hrnce nalijeme všechnu vodu a přidáme všechno koření. Jakmile se začne voda vařit, přidáme čajové lístky a celé povaříme. Nakonec plamen stáhneme a pomalu lijeme mléko. Hotový Chai čaj necháme ještě několik minut odležet. A nakonec nápoj scedíme a podáváme v šálcích.
Podávat jej můžeme samotný jako hlavní hřeb večera nebo k zákuskům či moučníkům. A když si ho uděláte více, jako já do foroty, můžete ho také nosit do práce třeba ve skleněné EQUA lahvi.
Stay hydrated and happy!