Horké vánoce netradičně
Vychutnej si Vánoce trochu jinak, zkuste místo svařáku něco nového. Připravili jsme si recepty na netradiční kořeněné nápoje. Všechny voní po skořici a hřebíčku :)
Horký cider
Cider už si své fanoušky našel, ale zkusili jste honěkdy svařit strochou koření?
Suroviny:
- 1 l cideru
- 2 jablka
- 4 skořice
- 8 ks badyánu
- 10 hřebíčků
- 4 lžíce medu
Postup
Cider nalijte do rendlíku a dejte vařit. Mezitím si nakrájej jablko na kolečka.
Koření a nakrájená jablka přihoďte k cideru. Nechte 3 minuty probublat. Jakmile začne cider vonět po skořici, máte hotovo. Cider ještě můžete dosladit medem podle chuti.
Horká brusinka
Připravte si domácí horkou brusinku. Je bez alkoholu takže určitě potěší i děti. Navíc můžete experimentovat s různými džusy. Dospělí si mohou brusinku vylepšit 1dl rumu.
Suroviny:
- 1 l brusinkového džusu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 10 ks hřebíčků
- 3 svitky skořice
- Muškátový oříšek
- Šťáva z 1 pomeranče
Postup
Brusinková džus smíchejte s třtinovým cukrem, řebíčkem a kořením a svařte. Jakmile džus projde varem, přidejte špetku muškátového oříšku. Muškátový oříšek je hodně výrazný, takže s ním raději šetřete. Ztlumte plamen a nechte pár minut odstát.
Vymačkejte do nápoje pomeranč a podávejte.
Vánoční punč
Typický pro vánoce je svařák, v Čechách není punč tak populární, ale je to škoda. Připravili jsme jednoduchý recept, který máme vyzkoušený a nedáme na něj dopustit.
Suroviny:
- 1 l červeného vína (díky červenému vínu má punč výraznou barvu, použít lze i bílé, pokud jej máte raději)
- 300 ml rumu
- 250 ml silného černého čaje
- 2 pomeranče
- 8 ks hřebíčku
- 5 ks badyánu
- 4 svitky skořice
Postup:
Čaj, víno, rum a šťávu z pomeranče přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte chvíli vařit. Punč můžete podle chuti dosladit třtinovým cukrem. Pokud máte hodně sladké pomeranče, obejdete se bez cukru úplně.
Nalévejte do nahřátých sklenic ozdobených kouskem pomeranče.
Trik k servírování: dejte na dno pár rozinek namočených v rumu.