Mlsejte zdravě i o Vánocích
Vánoce jsou tradičně doba, kdy všichni hřešíme na zdravé návyky a ládujeme se cukrovím ve velkém. Jak to dopadá, víme – po Novém roce se děsíme pohledu na váhu a dáváme si bláznivá předsevzetí. Co to letos udělat jinak? Připravili jsme pro vás recepty na zdravé varianty tradičního cukroví, které můžete mlsat bez výčitek.
Nejhorší na Vánočním cukroví jsou kvanta mouky a cukru. Jen tím, že nahradíte bílý cukr přírodními sladidly – třeba javorovým sirupem – uděláte něco pro své zdraví. Místo bílé pšeničné mouky letos do cukroví přidejte celozrnnou pohankovou či špaldovou.
Pokud hledáte inspiraci, hledejte staročeské recepty. Často bývají mnohem zdravější.
Linecké cukroví
- 125 g másla
- 50 g pohankové mouky
- 2 žloutky
- 90 g cukru
- Lžíce vanilkové cukru (zkuste si vyrobit domácí)
- Kůra z 1 citronu
Smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Jde to snadno, tukové těsto je potřeba velmi pečlivě zpracovat. Nechte těsto přes noc odležet v lednici.
Vyválejte plát vysoký asi 3 mm a vykrajujte tvary. Linecké se samozřejmě musí slepit marmeládou, ideální jsou bio jamy s velkým podílem ovoce. Pečte asi 10 minut na 175°C.
Kokosové raffaello
- 200g jáhel
- 90g másla
- 3 lžíce medu
- 250 g strouhaného kokosu
- Loupané mandle
Jáhly spařte horou vodu a dejte je vařit. Jáhly rozvařte a nechte vyhladnout. Výslednou kaši smíchejte s rozpuštěným máslem, medem a zahustěte kokosem tak, aby se z hmoty daly dělat kuličky, které budou držet tvar. Část kokosu si nechte na obalování.
Mandly obalte v jáhlové hmotě a v kokosu. Hmota by měla vyjít odhadem na 40 kuliček.
Celozrnné perníčky
- 400 g celozrnné žitné mouky
- 7 lžic třtinového cukru
- 4 lžíce medu
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 3 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- Koření: skořice, badyán, kardamon, anýz, hřebíček, zázvor, vanilka (směs si můžete namíchat sami nebo koupit připravenou)
- Kůra z 1 citronu
Opět vypracujete hladké těsto a necháte přes noc odležet. Vyválejte plát vysoký asi 0,5 cm a vykrajujte oblíbené tvary. Perníčky potřesete bílkem, budou krásně lesklé a už je nemusíte zdobit. Podobně lze navrch perníčku vtlačit oříšek a vyhnout se cukrové polevě. Perníčky pečte asi 7-10 minut na 175°C.