Využij našich doprodejových akcí a nakupuj až s 50% slevou!

Proč bystě měli jíst jablka?

Jaké je ovocné synonymum k podzimu? Jablko! Je to doslova poklad. Vůbec to nemusí být nudné ovoce, které jíte maximálně ve štrůdlu od babičky.


Jablka jsou skvělá také na dodržování pitného režimu, jsou z velké části tvořena vodou – obsah vody se pohybuje okolo 85 %.

Jablka jsou elixír mládí

Víte, že mýty spojují bohyně krásy a mládí s jablky? Třeba Afrodité dostala jablko jako důkaz, že je nejkrásnější. Jablka mládí chránila severská bohyně Idun. Jsou totiž plné vitamínů a antioxidantů.

proc-byste-meli-jist-jablka2

Jablka:

  • Obsahují vitamíny A, C a E,
  • obsahují antioxidanty,
  • obsahuje pektin, který čistí zažívací ústrojí,
  • obsahují fosfor – ten zlepšuje paměť
  • obsahují draslík, který napomáhá správné funkci ledvina svalů,
  • chrání cévy,
  • snižují riziko vzniku onemocnění srdce,
  • stabilizují hladin cukru v krvi.

Když sníte jediné jablko, získáte až 10 % denní dávky vitamínu C.  Díky obsahu antioxidantů se hodí jako přírodní detoxikační kúr. Flavonoidy se hodí k posílení imunity, což během sychraých rán nebude k zahození J

Babičky radili jíst jablka po jídle. To proto, že jablka očistní zuby od plaku. Jablka jezte se slupkou, ta totiž obsahuje vlákninu.

Jablka obsahují velmi málo cukru, takže si je bez výčitek dejte, i když držíte dietu. Podle britské studie snižují jablka riziko astmatu až o 32 %.

 


 

Dokonalé jablečné recepty

Pečené jablečné růžičky

Zkuste jednoduchý, ale dokonalý dezert. Tvarohovou náplň můžete nahradit i marmeládou nebo lze náplň těsta úplně vynechat. My ale máme nejraději právě tenhle recept s tvarohem.

Budete potřebovat:

  • 5 jablek
  • tvaroh
  • třtinový cukr
  • listové těsto
  • skořici
  • citron
  • formu na muffiny
  • máslo na vymazání formy

Návod:


Obrácený koláč

Obrácený koláč je populární ve francii, tady ho znají pod názvem Tarte Tatin.

proc-byste-meli-jist-jablka3

Budete potřebovat:

  • 6 jablek
  • 50 g másla + trocha na vymazání formy
  • 100 g cukru
  • špetka skořice
  • Listové těsto
  • Kulatá dortová forma

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo a přimíchejte cukr. Míchejte, dokud nevznikne karamel. Přisypte skořici.
  2. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a obalte v karamelu.
  3. Vymažte formu máslem a vyložte jablky v několika vrstvách.
  4. Teď stačí vyválet silnější plát listového těsta a položit na jablka. Koláč se skutečně peče těstem vzhůru J
  5. Koláč se peče asi 20 minut na 180°C. Než koláč vyklopíte, nechte jej vychladnout asi 20 minut ve formě.