Využij našich doprodejových akcí a nakupuj až s 50% slevou!

Superpotravina: Ostružina

Navazujeme na úspěšný článek o super zdravých potravinách. Každý měsíc vám představíme nějakou sezónní potravinu, která svědčí našemu zdraví.  Zázračným srpnovým ovocem je ostružina.


Ostružiník patří mezi růžovité keře, toliko k jeho trnům ;)
Existuje asi 30 poddruhů (jedním z nich je i maliník). V Británii existuje dokonce odvětví botaniky „batologie“, kterou zkoumá výhradně ostružiníky.

superpotravina-ostruzina2

Proč jsou ostružiny zdravé?

Jme zvyklí jíst hlavně plody, ale dříve se používaly zejména listy ostružiníku. Pak ale vědci objevili antioxidační účinky bioflavonoidů obsažených v plodech. Právě díky antioxidačním účinkům je zařaďte do jídelníčku, až si budete příště plánovat detox.

Co všechno obsahují ostružiny:

  • Vitamín C
  • Fosfor
  • Železo
  • Hořčík
  • Draslík
  • Biflavonoidy
  • Vlákninu (v pecičkách)

Ostružiny podporují imunitu a podporují regeneraci. Díky antioxidantům pomáhají chránit před volnými radikály, podle některých výzkumů mohou pomáhat v boji proti nádorům, mají detoxikační účinky a pozitivně ovlivňují játra.

Naopak není vhodné jíst čerstvé ostružiny, pokud trpíte žaludečními vředy. Čaj z listů pomáhá léčit průjmy a zažívací ústrojí. Na čaj se sbírají mladé lístky (od června do srpna) a suší se na suchém stinném místě.


Recept: Ostružinové víno

Udělejte si doma vynikající ovocné víno.

Potřebujete:

  • 1 kg ostružin
  • 1,25 kg cukru
  • 2,5 l vody
  • Vinné kvasnice

Postup:

Použijte jen zralé nenahnilé plody, zkažené ovoce, zkazí i víno.

  1. Svařte vodu s cukrem, nechte cukr rozpustit. Cukrový sirup nechte vychladnout.
  2. Ostružiny properte ve vodě a nasypte do demižonu nebo jiné dostatečně velké nádoby. Zalijte cukrovým sirupem. Přidejte trochu vinných kvasnic
  3. Převažte papírem či celofánem, který propícháte, aby do nádoby mohl vzduch.
  4. Nechte kvasit 6 týdnů. Poté přelijte víno přes plátýnko do lahví a zazátkujte. Nezapomeňte ochutnat svou první skleničku. Skladujte ve tmě a chladu, aby si víno udrželo hezkou barvu.