Zdravé kvašení: hit zdravé výživy
Láká vás kvašení, slýcháte o něm kolem sebe čím dál častěji, ale nevíte, odkud začít? Je to jednodušší, než si myslíte. Jen pozor! Je vysoce pravděpodobné, že když se do něj pustíte, budete chtít kvasit napořád.
Stejně jako se vracíme ke svým kořenům, k přírodě, k původním řemeslům a surovinám, vracíme se také ke kvašení. Pomocí něj uchovávaly potraviny už naše babičky a stovky generací před nimi. Lidé kvasili dřív, než vůbec začali psát či obdělávat půdu. Neobjevujeme tedy Ameriku, jen využíváme, co se osvědčilo stovky let před námi. A víme proč: kvašení je levné, ekologické, tradiční a hlavně zdraví velmi prospěšné. Uchovává vitaminy a zlepšuje zažívání. Navíc zabere minimum času: pár minut na přípravu a zbytek už je na přírodě.
Jak na to?
Ke kvašení nepotřebujeme nic zvláštního. Stačí vám 6 věcí - hrnec, voda, sůl, zelenina (případně bylinky), sklenice a víko. Sklenici vyvaříme a usušíme. Uvaříme vodu, do které přidáme pár lžic soli, rozpustíme a necháme vychladnout. Pak sklenici co nejvíce naplníme zeleninou a proložíme třeba bylinkami nebo česnekem. Zalijeme nálevem a víčko zašroubujeme tak akorát – ani málo, ani moc. Sklenici necháme zhruba týden v pokojové teplotě, při které začne proces kvašení. Brzy začnou ze sklenice odcházet bublinky oxidu uhličitého. Jakmile proces přestane, přemístíme sklenici do spíže, sklepa nebo do ledničky. Čím déle necháme odležet, tím lepší chuť a víc živin získáme.
3 skvělé recepty, které můžete vyzkoušet ještě dnes:
Mléčná kvašená rajčata (můžeme nahradit jinou zeleninou)
Suroviny:
-
menší tvrdší ne úplně zralá rajčata
-
česnek
-
celý pepř
-
listy višní a rybízu
-
sůl
Postup:
Připravíme si přibližně 7% solný roztok a necháme ho vychladnout. Na dno třílitrové sklenice dáme višňové a rybízové listy, dva stroužky česneku, vrstvu rajčat a přidáme pár kuliček pepře. Vše opakujeme, dokud sklenice nebude do 2/3 plná. Nakonec obsah zalijeme solným roztokem a necháme v teplejší místnosti kvasit. Podle potřeby roztok doléváme. Přibližně po týdnu až deseti dnech, až přejde bouřlivé kvašení, nádobu uložíme v chladné místnosti.
Pickles z červené řepy s cibulí a křenem
Suroviny:
-
cibule
-
5 větších hlaviček červené řepy
-
kousek křenu
-
mořská sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)
Postup:
Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit tři až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.
Korejské kimchi
Suroviny:
-
Velké čínské zelí
-
3 lžíce mořské soli
-
2 lžíce rýžové mouky
-
4 lžíce rybí omáčky
-
6 stroužků česneku
-
3 lžce třtinového cukru
-
1 lžíce mletého chilli
-
1 bílá ředkev
-
4 jarní cibulky
Postup:
Smícháme nakrájené zelí a sůla necháme odležet alespoň 2 hodiny. Připravíme si chilli pastu tak, že krátce vaříme do zhoustnutí mouku s vodou a krátce vaříme do zhoustnutí. Vychladdíme a promícháme s rybí omáčkou, nasekaným česnekem, zázvorem, cukrem a chilli. Pak zelí vymačkáme přes sítko. Přidáme nakrájenou bílou ředkev, jarní cibulku a připravenou pastu, pořádně promícháme a naložíme do čistých zavařovacích sklenic. Přikryjeme víčkem, ale neutahujeme Necháme kvasit v pokojové teplotě 1–2 dny a podáváme pak se sezamovým semínkem.